Cari Post lain disini

Tuesday, November 23, 2010

Hari Pertama Jualan Syiling Peringatan P. Ramlee

Lokasi: Balai Seni Lukis Negara

Monday, November 22, 2010

Pelantikan Puan Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia

Bank Negara Malaysia ingin mengumumkan pelantikan Puan Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai Timbalan Gabenor untuk tempoh tiga tahun berkuat kuasa 16 November 2010. Puan Nor Shamsiah memegang jawatan Timbalan Gabenor berikutan persaraan Datuk Zamani Abdul Ghani dengan tamatnya tempoh perkhidmatan beliau pada 15 November 2010. Bank Negara Malaysia juga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Datuk Zamani atas khidmat dan sumbangan beliau selama lebih daripada 39 tahun kepada Bank.

Puan Nor Shamsiah memulakan kerjayanya di Bank Negara Malaysia pada tahun 1987 dan berpengalaman luas dalam pembentukan pengawalan kehematan, undang-undang, dasar dan garis panduan untuk sektor kewangan. Beliau juga terlibat dalam inisiatif penyelesaian sektor kewangan semasa krisis kewangan Asia dan pelaksanaan Pelan Induk Sektor Kewangan untuk pembangunan sistem kewangan Malaysia dari tahun 2001 hingga tahun 2010.

Sebelum pelantikan beliau, Puan Nor Shamsiah ialah Penolong Gabenor yang bertanggungjawab terhadap penyeliaan institusi kewangan di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia dan juga menyelia Jabatan Pengurusan Risiko Bank Negara Malaysia. Beliau merupakan anggota Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara Malaysia dan juga anggota Panel Pelaburan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Timbalan Gabenor, Puan Nor Shamsiah Mohd Yunus

Bank Negara Malaysia

15 November 2010

Sumber Asal: Website BNM

Friday, November 12, 2010

3 program kenang jasa P. Ramlee

Rais Yatim memegang replika syiling sambil diperhatikan Freddie Fernandez (kanan) dan Ketua Pengarah Eksekutif KL Mint, Othman Abdullah (kiri) pada pelancaran Duit Syiling P. Ramlee di Balai Seni Lukis Negara, Kuala Lumpur, semalam.

**********
KUALA LUMPUR 11 Nov. - Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan merancang mengadakan tiga program bagi memperingati jasa dan sumbangan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee pada tahun depan.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, program yang akan dilaksanakan itu adalah pementasan kisah hidup seniman itu, pertandingan lagu-lagunya yang terbuka kepada semua kaum dan penulisan biografi Seniman Agung tersebut dari kaca mata mereka yang rapat dengan P.Ramlee semasa hayatnya.

"Program itu perlu diadakan bagi mengekalkan warisan yang ditinggalkan beliau dan usaha ini perlu dicontohi oleh semua pihak.

"Kementerian juga akan menjadikan program tersebut sebagai perintis bagi memperingati jasa seniman ulung negara itu pada masa akan datang," katanya selepas melancarkan Duit Syiling P. Ramlee anjuran Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) dan syarikat KL Mint di Balai Seni Lukis Negara, hari ini.

Turut hadir, Presiden Karyawan, Datuk Freddie Fernandez; pengarah filem, Datuk Yusof Haslam dan pelakon veteran, Datuk Sarimah Ahmad.

Mengulas lanjut, Rais memberitahu, Galeri P. Ramlee akan turut dikemaskini agar ia menjadi lebih menarik dan bertaraf galeri antarabangsa.

Sementara itu, pada majlis tersebut, tiga jenis syiling peringatan yang mengabadikan P. Ramlee diperkenalkan dalam bentuk pakej pek emas, perak dan gangsa yang berharga RM3,500 dan turut disertakan dengan sijil dan nombor siri pembelian.

Bagi pembelian secara berasingan pula iaitu syiling perak berharga RM250 dan RM50 untuk syiling jenis tembaga.

Sebahagian hasil jualan syiling tersebut akan disumbangkan kepada Tabung Kebajikan Karyawan.

Pihak KL Mint juga akan membuka gerai jualan di Balai Seni Lukis Negara bermula esok hingga 12 Disember depan.

Thursday, November 11, 2010

Pengeluaran Duit Syiling Peringatan Tan Sri P Ramlee-akan dijual mulai esok

Bakat sungguh Luar Biasa.... Tan Sri P Ramlee


Buletin Utama TV3 malam tadi ada menyiarkan berita berkaitan pengeluaran dan jualan syiling peringatan Tan Sri P Ramlee, Syiling Peringatan tersebut akan mula dijual bermula hari esok (12 November 2010) selama sebulan di Balai Seni Lukis Negara

Syiling tersebut dikeluarkan oleh KL Mint dengan kerjasama Persatuan Karyawan Malaysia, berapa banyak syiling tersebut dikeluarkan aku tak pasti kerana tidak diberitahu.

Maklumat yang aku dapat semasa Buletin Utama TV3 adalah Pengeluaran syiling tersebut diperbuat daripada Emas, Perak, Gangsa dan Tembaga. Dijual dengan harga *RM3500 untuk set 3+1 (Emas, Perak dan Gangsa), *RM250 untuk syiling Perak (secara berasingan) dan *RM50 untuk syiling tembaga (secara berasingan).

*kalau tak salah dengar la...kalau salah nanti aku betulkan esok selepas aku pergi beli. Jumlah pengeluarannya tidak diberitahu....

Apa-apa pun, jom ramai-ramai kita serbu Balai Seni Lukis Negara pagi esok untuk membeli Syiling Peringatan Tan Sri P Ramlee

Lokasi Balai Seni Lukis Negara

__________________________________________

Program mengenang dan menghargai Tan Sri P Ramlee akan diadakan tahun depan


KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) merancang menganjur beberapa program bagi mengenang dan menghargai hasil karya Seniman Agung, Tan Sri P Ramlee tahun depan.

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, antara program itu ialah pementasan riwayat P Ramlee, pertandingan lagu-lagu P Ramlee yang terbuka kepada semua kaum serta penulisan biografi P Ramlee oleh individu yang rapat dengan seniman itu.

"Ketiga-tiga projek ini kita jadikan sebagai projek perintis, bagi mengenang jasa beliau selaku seniman ulung dan sebaik-baiknya kita laksanakan projek ini sempena tarikh P Ramlee meninggal dunia iaitu pada 29 Mei," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan "Siri Warisan, P Ramlee Pada Syiling" oleh KL Mint dengan kerjasama Persatuan Karyawan Malaysia di Balai Seni Lukis Negara di sini, hari ini.

Rais juga berharap usaha mengenangkan P Ramlee itu dapat memenuhi rasa kehilangan masyarakat terhadap bakat luar biasa seniman itu yang meninggal dunia ketika berumur 44 tahun. Satu perkara yang penting ialah sayang sekali, kita lebih mengenang dan menghargai P Ramlee, berbanding semasa beliau hidup tetapi ini memang kebiasaan kepada kehidupan manusia sebab itu kita telah mempunyai satu perasaan hiba oleh kerana kita tidak dapat mengisi tuntutan semasa hidupnya atau secara kontemporari," katanya.

Sehubungan itu, Rais berkata galeri P Ramlee di bawah seliaan Jabatan Arkib Negara sekarang, akan dikemaskini tahun depan bagi menjadikannya benar-benar menarik dan mempunyai sifat-sifat galeri pada bangsa.

Sempena dengan pelancaran syiling P Ramlee itu, Kl Mint akan membuka gerai jualan syiling itu selama sebulan bermula esok.

Selain itu, Balai Seni Lukis Negara juga akan mempamerkan karya-karya berhubung dengan "Getaran Jiwa" P.Ramlee menerusi lukisan, contengan untuk mensajikan apa sebenaranya aura dan isian yang ada pada P.Ramlee dari sudut pandangan beberapa pelukis.

Sementara itu, ketika merasmikan Persidangan dan Ekspo Go Mobile 2010 di sini hari ini, Rais berkata jumlah anggota berdaftar bagi Perkhidmatan Gerbang Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) Kerajaan Malaysia atau My SMS 15888, masih kecil berbanding 30.3 juta jumlah pemilikan telefon bimbit di negara ini.

Katanya, sehingga kini hanya 120,000 orang berdaftar dengan program kendalian Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu), Jabatan Perdana Menteri.

Katanya, kelemahan itu berlaku mungkin kerana rakyat tidak menyedari wujudnya perkhidmatan tersebut hingga menyebabkan kerajaan sukar menyalurkan maklumat melalui telefon bimbit.

"Perkhidmatan ini diwujudkan kerana kerajaan tidak mahu ada apa-apa halangan atau tembok sempadan yang memisahkan antara kerajaan dan rakyat, sebab itu kerajaan telah mebangunkan sistem MySMS 15888 bagi memudahkan penyampaian maklumat oleh semua jabatan dan agensi kerajaan melalui SMS dan perkhidmatan dalam talian.

Teks ucapannya dibacakan oleh timbalannya, Datuk Joseph Salang.

Rais berharap Ekspo Go Mobile anjuran kementeriannya selama dua hari bermula esok di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) mampu mendidik rakyat mengenai perkhidmatan MySMS itu.

Rais juga berkata, Dasar Industri Kreatif Negara (DIKN) yang akan dibentang di Parlimen bakal memacu pembangunan industri kreatif di Malaysia.

"Ia kelak bukan sahaja bakal memajukan industri kandungan tradisional seperti filem dan dokumentari, bahkan juga akan memajukan aspek-aspek kreatif yang lain seperti seni visual, pengembangan bakat seni dan sebagainya.

"Kita mahu industri kreatif ini dijadikan sebagai satu wahana untuk menjana pendapatan rakyat Malaysia dan memacu negara menjadi sebuah negara yang rakyatnya berpendapatan tinggi," katanya.

Dasar Industri Kreatif Negara, yang merupakan garis panduan dan hala tuju bagi mengembangkan industri itu dijangka dibentangkan ke Kabinet sebelum akhir tahun ini.--Bernama

Sumber Asal

Tuesday, November 9, 2010

Gaji ADUN Kelantan dalam dinar, dirham

KOTA BHARU 9 Nov. - Separuh daripada gaji Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kelantan mungkin dibayar dalam bentuk dinar dan dirham, Dewan Undangan Negeri diberitahu hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa berkata, pihaknya sedia untuk memanjangkan cadangan itu kepada Jabatan Perbendaharaan Negeri untuk diperhalusi.

"Kita cadang bawa perkara ini kepada pertimbangan kerajaan negeri dan juga Jabatan Perbendaharaan Negeri.

"Jika tiada apa halangan, kita mungkin akan melaksanakan separuh bayaran gaji kepada wakil rakyat dalam bentuk dinar dan dirham," katanya menjawab soalan Arifabillah Ibrahim (Pas-Dabong).

Beliau bagaimanapun berkata, cadangan pembayaran separuh bayaran gaji dengan menggunakan dinar dan dirham bergantung kepada pilihan para Adun sendiri.

"Atas pilihan masing-masing, kita boleh bayar menggunakan mata wang itu kepada mereka yang setuju, tetapi bagi yang tidak setuju, kita boleh terus bayar dengan duit kertas," kata Husam. - Bernama

Dinar: Kelantan sedia kerjasama dengan Perak

KOTA BHARU 8 Nov. - Kerajaan Kelantan sedia bekerjasama dengan kerajaan negeri Perak bagi memperkembangkan penggunaan dinar emas dan dirham perak.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa berkata pihaknya sedia menjalinkan kerjasama dengan Perak kerana negeri itu pernah mengumumkan untuk melaksanakan penggunaan dinar dan dirham sebelum ini.

"Kita akan bekerjasama jika dinar emas dan dirham perak yang akan dilaksanakan negeri itu nanti melaksanakan dinar yang betul (menepati piawaian antarabangsa yang sah)," katanya menjawab soalan Hanifa Ahmad (PAS-Pengkalan Pasir) di persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Malahan Husam berkata, pihaknya akan memperluaskan penjualan dinar dan dirham yang dikeluarkan di Kelantan ke Selangor dan Terengganu dengan menggunakan ejen swasta yang disyaratkan perlu mempunyai modal RM500,000 bagi menjadi ejen.

Beliau berkata setakat ini bekalan dinar emas di Kelantan tidak mencukupi disebabkan permintaan yang menggalakkan dan pihaknya sentiasa mengalukan pelaburan daripada luar untuk memperluaskan pelaksanaan dinar emas dan dirham perak.

Husam berkata, kerajaan negeri sedang menunggu satu pelaburan daripada luar yang akan membuat pelaburan RM5 juta bagi membolehkan dinar emas dikeluarkan.

"Kita juga merancang untuk menubuhkan sebuah institusi simpanan atau wadiah yang bertujuan menyimpan dinar kerana buat masa ini kita tidak mempunyai wadiah yang rasmi," katanya.

Jika institusi simpanan itu dapat ditubuhkan, Husam berkata, kerajaan negeri akan mengeluarkan kad yang dinamakan kad e-dinar yang boleh digunakan oleh pengguna untuk melakukan transaksi dinar dan dirham di seluruh dunia. - BERNAMA

Wednesday, November 3, 2010

‘Dolar seperti tisu tandas’– Dr. M

TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD Bekas Perdana Menteri

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang

Katanya, dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik.

“Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.

Bagaimanapun, kata bekas Perdana Menteri itu, dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli.

Mengulas lanjut kata beliau, penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu.

“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya, pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu, menyumbang kepada krisis,” katanya.

Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.

“Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka, akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa,” kata Dr. Mahathir.

Terdahulu dalam ucaptamanya, negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada, yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.

Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan, sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna, katanya.

“Saya jangka kewangan Islam akan berkembang, tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang,” katanya.

Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif, bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan.

Tuesday, November 2, 2010

Dinar emas mampu henti perang mata wang - Dr. Mahathir

KUALA LUMPUR Nov. 1 - Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing.

"Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya, akan ada perang mata wang dan sudah tentu, akan menyumbang kepada krisis,” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.

Dr. Mahathir berkata, emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. - BernamaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute