Cari Post lain disini

Loading...

Thursday, August 28, 2008

Wang Kertas RM1 "Replacement Notes" BA



Wang Kertas Gantian/"Replacement Note"
(BA1864295)


dicetak oleh Thomas De La Rue

Wang kertas Gantian RM1 ini di keluarkan sekitar tahun 1986-1995, merupakan siri ke-6 yang ditandatangani oleh Gabenor Bank Negara Tan Sri Dato' Jaafar Bin Hussein. Ada dua (2) jenis Wang Kertas Gantian seperti ini iaitu Tanpa Benang Sekuriti (Without Security Thread) dan Dengan Benang Sekuriti (With Security Thread) , kedua-duanya mengunakan nombor siri khas BAxxxxxxx sebagai tanda. Diatas merupakan gambar Wang Kertas Gantian RM1 Tanpa Benang Sekuriti yang saya simpan sebagai koleksi. Wang kertas tersebut dicetak oleh Thomas De La Rue dan keadaan wang kertas tersebut dikategorikan sebagai AU.

5 comments:

Aleph Prime said...

thanks, visiting my blog... sekarang jarang nak dapat update, sebab busy dgn kerja... tapi bila ada part yg menarik, baru update... banyak syiling baru, tapi tak ambil gambar lagi, perhaps bulan puasa ni kurang busy bole la update...

just nak tanya, ko ni banyak ke koleksi?

my-koleski said...

ok.....terima kasih kembali.

"just nak tanya, ko ni banyak ke koleksi?"
Koleksi saya tak lah byk sgt biasa2 saja...yang saudara lihat dlm blog itu adalah sebahagian drpd koleksi dlm simpanan saya.

Saya buat blog pun just for knowledge sharing dengan bloggers dan collector lain.

vonn said...

salam..

nak tau benang sekuriti tu yg mana?

vonn said...

salam..

oo saya dah tau..line silver bintik2 tu kan?..

rupanya saya pon miliki dua versi, ada benang dan takde benang..tapi bukanla replacemenet note.. :D

my-koleksi said...

Salam...

Ya...tepat sekali apa yg en Vonn katakan.....lepas ni boleh cari replacement note untuk RM1 tu pula...hehehe :D



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute