Cari Post lain disini

Loading...

Thursday, July 9, 2009

Koleksi Lengkap Duit Syiling 50 Sen Dari Tahun 1967 Hingga 2009

MILLED EDGE sebelah kiri dan SECURITY EDGE sebelah kanan

Apa yang yang anda perlu tahu berkenaan duit syiling 50 sen dari tahun 1967 hingga 2009 adalah seperti berikut;
  1. Terdapat 2 keluaran syiling pada tahun 1967, 1968 dan 1969 iaitu yang bahagian tepinya jenis SECURITY EDGE dan MILLED EDGE tetapi syiling 50 sen MILLED EDGE mempunyai nilai yang tinggi dan sangat susat diperolehi. Aku pun belum ada lagi syiling 50 sen MILLED EDGE.
  2. Pada tahun 1967 hingga 1988, muka hadapan syiling 50 sen bercirikan BANGUNAN PARLIMEN Malaysia yang menunjukkan simbol kerajaan yang berdemokrasi Malaysia, demokrasilah yang memnbuatkan Malaysia terus aman dan damai hinggalah sekarang. Bermula pada tahun 1989 hingga 2009 pula bahagian hadapan syiling 50 sen dihiasi dengan gambar WAU, Wau adalah permainan tradisional masa lapang yang dimainkan pada musim berangin, kalau dikampung-kampung wau dimainkan selepas musim menuai. Dulunya wau popular dipantai timur tetapi sekarang semua tempat pun orang suka main....huhu. Kalau tak suka main wau, anda juga boleh jadikannya sebagai perhiasan rumah. CANTIK!!!.
  3. Syiling 50 sen tahun 1979 dan 1988 dikategorikan sebagai "RARE" kerana terdapat "EXTRA DOT" pada bangunan Parlimen (syiling 50 sen tahun 1979) dan Bumbung bangunan Parlimen (syiling 50 sen tahun 1988). Kalau tak percaya anda boleh la check sendiri.
  4. Syiling tahun 1995 pun boleh kategorikan RARE, pengeluarannya sebanyak 1,650,423 sahaja.
  5. Ada satu persoalan yang bermain dalam fikiran aku sekarang, berkaitan dengan syiling 50 sen tahun 1976. Adakah syiling 50 sen 1976 wujud?? aku dah periksa dalam katalog.....memang TIDAK DIKELUARKAN tetapi aku penah terbaca di INTERNET ... yang telah menyatakan syiling 50 sen tahun 1976 memang wujud dan siap dengan gambar lagi (gambarnya BLUR). So, aku tak yakin sangat. Sayangnya.... aku tak ingat macam mana aku boleh terjumpa gambar syiling 50 sen tahun 1976 tu. Aku dah check dengan "collector-collector" lama, jawapan yang aku dapat adalah.... syiling 50 sen tahun 1976 memang tidak dikeluarkan....wujud atau tidak syiling syiling tu, marilah sama-sama kita rungkaikan.
Oklah, sekarang anda layan pula koleksi lengkap duit syiling 50 sen aku dari tahun 1967 hinggalah 2009 termasuklah syiling yang RARE dan EXTRA DOT tetapi tidak termasuk syiling 50 sen tahun 1967, 1968 dan 1969 (MILLED EDGE).....syiling tu aku belum ada, saja letak sekali gambar buat pembakar semangat.


Rujukan: Sejarah Matawang Malaysia 1957 - 2009

36 comments:

Limau tambun said...

Salam perkenalan. saya kagum dengan koleksi sdr yang hebat.Banyak ilmu yang dapat saya pelajari dari posting sdr.

eizza said...

MILLED EDGE tu yg cmne ek?
sbb sy ade syiling 5osen yg ade garisan kat keliling duit syiling tu

Anonymous said...

aku ade 1967 milled edge, 1968 security edge, 1979 extra dot..

berminat? sms 0176336899 (burn)

Anonymous said...

aku ade 50sen 1976. call me 0127059650 or moab_87@yahoo.com

home 074344833

my-koleksi said...

Salam Mr. Anonymous...

Kalau betul ada syiling 50 sen tahun 1976, boleh x send gambar yang clear...boleh aku tgk dulu

TQ

ezzah said...

saya ada syiling 50 sen security edge 2.

Anonymous said...

salam.. syiling 50 sen tahun 1979 smua skali ada extra dot ke? sb aku ada 2 syiling 50 sen tp x nampak pon dotnya.dlm simpanan aku ada 2 keping security edge tahun 67, 5 keping security edge tahun 68 dn sekeping security edge tahun 69from- mrfaizmr@gmail.com

Anonymous said...

salam aku ada 2 keping syiling 50sen tahun 1979.tapi xde extra dot la. jenuh aku mencari dotnya..dlm simpanan aku ada 50sen tahun 1967 2 keping ,68 5 keping dan sekeping 69 smua security edge.

from:- mrfaizmr@gmail.com

Master said...

saya ada syiling 50sen 1976 with security edge
barang asli, sama material iatu nikelcooper

p/s: Siapa yg sanggup nak buat yg palsu? kalau ada yg palsu pasti dah banyak org dapat. nak buat mesin cetak bukan murah om. Bukan senang mau buat yg palsu.

utk keterangan lanjut sila layari http://barang-bertuah-mistik-antik.blogspot.com

my-koleksi said...

Salam Master

Betul ke asli syiling 50 sen 1976 saudara tu? apa buktinya? macam mana saudara tahu yang materialnya nikelcopper??

TQ kerana berkunjung

Anonymous said...

sy dh tengok syiling 50 sen 1976 tu..ternyata ianya daripada duit syiling 50 sen 1978 yang telah dubahsuai...cuba bandingkan nombor 6 pada syiling 50 sen 1976 dengan mana-mana nombor 6 pada mana-mana syiling 50 sen. Tapuk dada tanya selera..mesin yang paling hebat skali adalah akal manusia

Anonymous said...

hahaha.. kantoi.. 1976 yg dibuat..hehehe..malunyee

Anonymous said...

Tahun 2006 50 sen wujud ker?
sesetengah katalog ada mention wujud.
tapi dah 4 tahun cari tak jumpa jumpa jugak

fazil 013 2250060

Rosina Joseph Abi said...

waaa..bestnyer..sy pn pengumpul duit syiling jg.. 1sen & 5 sen da 2 balang.. 50sen & 20 sen pla 1 balang. byk gak coin yg lama2 ni..dr thn 1967 :D. sy da mula kump dr thn 2000 g..

CahayaPetunjuk said...

Salam...sy ada soalan...syiling yang ada nma khalifah 2 syiling apa ek?,lambang org kepala botak pegang lembing dan seblah lagi lmbang pedang bersilang..zaman kanak2 dlu sya ada sepasang,ilang satu,tinggal satu..sapa bg xigt..saya nk thu jgak sebab abg2 sya smpai gaduh2 nk syiling 2..gaduh sangat trus saya xbg..syiling plg lma sy ada 1943,1962,1972,67 dan 80an je la..1 sen 4segi..syiling yasin..

EmailDistributor said...

hai...sy nak tau...keluaran 1968 ni ada tak yg berparit dan belah tepi sekali gus? belah tepi tu sy tau tp yg berparit ni sy tak tau mcm mana...thanks for ur reply in advance

Anonymous said...

salam..

ai saya ada duit syiling 50 sen 1967 jak

Anonymous said...

salam,

saya ada syiling 50 sen tahun 1988..tapi takde pulak extra dot..mungkin dah terhakis agaknya..

berapa harga syiling 50 sen 1988 ni??

Naz said...

Bukan semua 50sen tahun 1988 ade EXTRA DOT. Sebab tu la ia dikategori sebagai RARE. Aku pon ade banyak 50sen tahun 1988 tp satu pon x de EXTRA DOT...Puas aku Zoom, x nampak jugak...

Anonymous said...

tumpang tanya. bukan tahun 1989 pun ada gambar parlimen ka.

Anonymous said...

1989 dah x de syiling berparlimen.1989 adalah bermulanye siri bunga raya dan wau.begitu juga dengan 20 sen dan 10 sen, 5 sen.

Anonymous said...

ada ka syiling 50 sen thn 1957?

Anonymous said...

assalamualaikum ,

saya ade syiling tahun 1891 , tapi bukan duit malaysia lahh , kat duit tuu , ade lambang helang , saya carik kat google , lambang tu , lambang duit US .

safura shafini said...

assalamualaikum sy ade syiling 50 sen tahun 1988,, kalu interested msj or call k,,0179984099

Anonymous said...

saya mncari duit syiling 50 sen taun 2006...kalau ada msg sy...019-6312240

Azrai Uzmi said...

sy ada syiling 67,68,69 se dan me. 79 dan 88 ed. 74-76 bnm secara rasmi x kuarkn syiling 50 sen...klu ade alam ghaib pnye kot...hehe.

otomantayo said...

assalam,utk pengetahuan bro,saya ada koleksi rare 50 sen 1968(milled edge),1995 dan 1988..koleksi saya tak lengkap lagi,tgh cari 1969(milled edge),kawan saya ada,tapi dia tak mo jual..yg dah lengkap skang keluaran 2000 ke atas...

uwis alqarni said...

salam...saya mempunyai syiling 50sen terbelah siri parlimen tahun 1963..klu nk tgk,sila add saya di facebook..nama - uwis alqarni..atau kol 0174122437..uwis

Zhibe said...

syiling 50sen 1967,68
RM1 silver 1971 utk dijual.. call @ 0139796509

ady2480 said...

nak tanye..saya ada syiling 50 sen 1967 ngan security edge...nak tau...bhagian tepi yang terbelah tu..ada dot..adakah sepatutnya ada ruang kosong yang tidak ber dot...saya punye ada 2 ruang kosong..

PeacePjo said...

Salam..sy ade sume tahun keluaran syiling 50sen..kecuali tahun1995 dan tahun tahun yg tak dkeluarkn oleh bank negara....masalahnye skg, syiling 50 sen tahun 1995 tu mmg susa nk jmpe or carik..pnh terjmpe skali, tp broder tu mau tolak rm30 dgn cndition yg xberape elok...berbaloi ke??

sakura said...

assalam. Sy ad 50 sen tahun 1978-1979
20 sen tahun 1971-1973
USD ( dolar amerika ) 5 series 2003
... Kalau nak
sakurasakini@gmail.com
sakinisakura@yahoo.com.my
0199243601
.. TQ

shah rizal abdul wahab said...

as salam.. sy ade syiling 50 sen tahun 1967 yg mill edge tu..kalo nk tgk nim no fon sy 0179339989...

shah rizal abdul wahab said...

as salam..sy ade duit 50 sen yg mill edge tu..kalo nk tgk gmba blh contact sy 0179339989...

Mus taqim said...

Slam saya ada nak jual one dollar 1900 siapa berminat boleh hubungi 0179103617

dyana said...

saya ada syiling 5 sen 1963..wassup 01115659520



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute