Cari Post lain disini

Loading...

Monday, June 6, 2011

Wang Polimer RM50 Peringatan Sempena Sukan Komanwel XVI, 1998


Masih Boleh didapati di BNM sekarang, Hanya RM80 sahaja per set

Sukan Komanwel XVI 1998 telah diadakan di Kuala Lumpur, Malaysia dari 11 hingga 21 September 1998 yang merupakan tuan rumah negara Asia yang pertama dan Sukan Komanwel untuk abad ke-20. Satu rekod 70 negara (34 daripanya memperoleh pingat) membekalkan 3638 atlet. Maklumat lanjut boleh rujuk Wikipedia

Sempena sukan komenwel tersebut BNM telah mengeluarkan Wang Polimer RM50 Peringatan Sempena Sukan Komanwel XVI, aku difahamkan yang wang kertas tersebut dikeluarkan dengan kuantiti terhad iaitu sebanyak 500,000 dan sah untuk diperlakukan... maknanya disini kalau nak buat beli barang pun boleh. Wang tersebut dijual beserta folder dengan harga RM80 per set dan boleh didapati disemua "commercial banks" bermula 1 Jun 1998

Walaupun wang tersebut telah dikeluarkan 13 tahun dahulu, namun anda masih boleh mendapatkannya dengan harga yang sama kerana BNM, Kuala Lumpur ada menjual semula Wang Polimer RM50 Peringatan Sempena Sukan Komanwel XVI, 1998. aku tak sure bila BNM mula menjualnya semula, mungkin dalam bulan MEI kot tapi yang pasti 3 jun 2011 yang lepas aku pergi beli 3 keping untuk tambah stok dan juga beli untuk kawan-kawan. Kalau sesiapa yang belum ada koleksi wang tersebut bolehlah beli sekarang, apa tunggu lagi...harga yang BNM jual lagi murah berbanding dengan harga yang dijual diluar sana...kenapa perlu bayar lebih? :D

Bahagian hadapan

Bahagian Belakang - tambah stok baru koleksi

Folder - Hadapan

Folder - Balakang

Aku panggil "benda" tersebut sebagai Sampul

Bukti aku beli dengan harga RM80 per set, free paper bag

Dulu aku penah berpesan kepada “collector-collector”, kalau nak simpan matawang lama/baru ...anda perlu sabar dan bijak dalam menambah koleksi. Wang atau syiling lama dan baru masih banyak lagi diluar sana cuma ianya sedang bersembunyi dan tunggu masa yang sesuai untuk keluar... cuba tengok sekarang RM1 CRxxxxxxx pun dah banyak keluar dari tempat persembunyian.... siap boleh dapat running number lagi, fikir-fikirkanlah. Jangan sampai ada yang rugi seperti yang telah berlaku kepada pembeli RM1 ZD tandatangan Zeti.....dulu harganya mencecah RM250 sekeping tetapi sekarang boleh dapat dengan harga dibawah RM5 sahaja. ....Gosok Poket, Tanya Minda. (off topic sat)

Buku Cenderamata Rasmi yang dikeluarkan Sempena Sukan Komanwel 1998

Gambar wang Polimer RM50 Sempena Sukan Komanwel 1998 yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) bukan oleh Bank Negara Mistik (BNM)

Dibawah aku sertakan sekali siaran akhbar Kuala Lumpur 98 - XVI Commonwealth Games RM50 Commemorative Polymer Banknote yang telah dikeluarkan oleh BNM pada Sabtu 27 Jun 1998 yang aku ambil dari website BNM
________________________________________

Embargo: Tidak boleh disiarkan atau dicetak sebelum jam 0000 pada hari Sabtu, 27 Jun 1998

Kuala Lumpur 98 - XVI Commonwealth Games RM50 Commemorative Polymer Banknote

Bank Negara Malaysia issued a RM50 denomination polymer commemorative banknote for the first time to commemorate the Kuala Lumpur 98 - XVI Commonwealth Games on 1 June 1998.

New Design

This RM50 commemorative polymer banknote has a different design compared to the RM50 denomination circulation note. The banknote measures 152mm X 76mm. It is yellowish blue in colour and carries design motifs which depict Malaysia's economic development, and also the XVI Commonwealth Games. The front side features the portrait of the first Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong on the right and the Kuala Lumpur city skyline with prominent landmarks in the centre. The Commonwealth Games "Look Programme" which features the stylised butterfly symbol, and the gold-coloured Optical Variable Device (OVD) with the portrait of the first Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong in the clear window, appear on the left. The logo of Bank Negara Malaysia appears in the other clear window on the right of the note. The Kuala Lumpur International Airport is featured as the central backdrop. To the right, the background design shows the artist's impression of the Multimedia Super Corridor connecting Kuala Lumpur City to Putrajaya, Cyberjaya and the new Kuala Lumpur International Airport. The back design shows the Stadium Utama Bukit Jalil in the centre. The logo of Kuala Lumpur 98-XVI Commonwealth Games appears on the left of the note.

Security Features

New security features are incorporated in this RM50 polymer banknote. It combines conventional security features commonly found in paper banknote and innovative security features which are unique to polymer banknotes. These features provide protection against the use of contemporary high resolution digital colour copiers and scanners. The security features of this RM50 Polymer banknote include the following:-

  • Clear Security Windows - visible from both sides of the note, they are readily identifiable features, including under low light conditions

  • Optical Variable Device - positioned in the larger clear window and visible from both sides, a bright golden-coloured diffractive Optical Variable Device features the portrait of the first Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Clearly visible optical shifts are generated when the note is tilted to the light

  • Security Vignette - Bank Negara Malaysia's logo appears, printed in white in the smaller clear window and visible from both sides of the note.

  • Intaglio Micro-Lettering - part of the background behind the portrait and the ring shape around the stadium contains micro-lettering of the words "KL 98 Games" which can be viewed under a magnifying glass.

  • Visible and Invisible Fluorescing Printing - elements of the background designs, the Games logo and the two serial numbers will fluoresce when seen under ultra violet light. Invisible under normal conditions, the denomination will also appear when exposed to ultra violet light.

  • Anti Scanner / Copier Patterns - the note features certain areas, designed such that these will change appearance when copied.

  • Overcoating - the special protective coating of the polymer notes will make the security features in the polymer notes stay in a good condition over the entire life of the note. The numbers are positioned in two rectangles, which have not been overcoated, and these can be seen when the note is tilted at an angle.
This RM50 commemorative polymer banknote is a collector's item produced in a limited quantity, that is 500,000 sets. The note is legal tender. The RM50 note is priced at RM80 per set and the note is packaged in a folder. This commemorative note was available at all commercial banks from 1 June 1998.

Bank Negara Malaysia



27 Jun 1998

© Bank Negara Malaysia, 2011. All rights reserved.

2 comments:

Lan Antique Collection said...

bagus info ni..kena pi cari ni..duit ni la ni kat market lebih kurang rm150...ok la kalu keluar balik rm80 cam rege dulu tu...

iaryylr said...

Berita baik nie Bro, lagi dapat beg, boleh buat koleksi. Teruskan usaha!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute