Cari Post lain disini

Loading...

Friday, February 29, 2008

Ada Apa Dengan 50 sen

Bila aku lihat syiling 50 sen yang banyak aku simpan ni, mula2 sekali aku akan teringat cerita Aisah 50 sen yang di lakonkan oleh seniwati Azean Irdawaty. Sampai sekarang ni pun aku teringat lagi cerita tu, sebenarnya aku bukan nak cerita Asiah 50 sen tu tetapi nak cerita berkenaan dengan syiling 50 sen yang aku ada dan apa yang boleh di buat dengan siling ni selalu kita sedia maklum ada sebahagian syiling 50 sen ni yang bernilai tinggi sebagai contoh syiling 50 sen tahun 1969 (security edge) dan 1995. Salah satu faktor yang menyebabkab syiling-syiling 50 sen tersebut tinggi nilainya adalah jumlah keluaran syiling tersebut iaitu bagi syiling 50 sen tahun 1969 (security edge) pengeluaranya sebanyak 2,000,000 mintage manakala syiling 50 sen tahun 1995 pula sebanyak 1,650,423 mintage. Sebenarnya ada lagi syiling 50 sen yang lagi tinggi nilainya sehinggakan boleh mencecah sehingga RM900 (bergantung kepada keadaannya sama ada EF, UNC atau BU) iaitu syiling keluaran 50 sen yang dikeluarkan pada tahun 1967, 1968 dan 1969 (milled edge) sangat susah diperolehi, sememang dikategorikan sebagai "RARE" bagi penggemar atau pengumpul syiling-syiling lama.



10 comments:

A.D said...

YA AKU INGAT LAGI KISAH AISAH 50 SEN!

nasique said...

aku mmpnyai koleksi 50 sen security edge(1967 -1968)...sbyk 7 keping kesemuanya...pada sapa yg berminat leh contact sy...0174698353(nasir)

shamlan said...

baru baru saya terjumpa syiling 10 sen tahun 1990..ada extra dot pada no 9..bukan 9 pada 19..tapi pada 90..diruangan tengah 9 tu ada extra dot...

rossie said...

saya pun terjumpa syiling 10 sen tahun 1990 mempunyai extra dot di ruangan tengah 9 spt yg shamlan katakan. nak simpan baik2 ni.......

shamlan said...

rossie..nampaknye..setakat ni kita berdua saja le yg ada 10 sen 1990 extra dot

shamlan said...

50 sen 1995 aku ada dua keping setakat ni..ada juga yang kata 50 sen 2003 pun susah nak dapat

mamat said...

assalam...
saya ada 2 keping 50 sen 1967 yg trbelah & sya ade skeping 50 thun 2003 yg agk rare...(gambar wau d blakangya senget)
yg bmint boleh call @ msej sy:
016-2233876 (mamat)

Budak Baik said...

salam...sama jugak la...aku pun ada syiling 1967,1968 50 sen yang terbelah...tapi yg paling lama aku ada syiling 10 sen 1961 yang tertulis malaya and british borneo.. bukan BNM.. gambar kat belakang queen elizabeth the second...sapa yang berminat email kat aku ya.. xadsnax@hotmail.com

jonas paradox said...

salam..sy tgh cari syiling 50 sen thn 2006,klu saper2 ada n berminat nak jual atau sebagainya,leh kol atau sms sy,mat-0125848382

Anonymous said...

salam...sye ada syiling 50sen tahun 1967.1ringgit syiling tahun 1971...harge rm 800 sahaje...bukan harge mati.boleh cerita lagi.klau berminat.call,sms je sye.kamal 0177845700.......



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute