Cari Post lain disini

Monday, April 13, 2009

Wang Kertas RM5 Polimer First Prefix CA Low S/N
Wang polimer RM5 diatas sekali pandang nampak macam wang polimer biasa yang kita selalu gunakan, hehehe.... tetapi sebenarnya wang polimer tersebut memiliki daya tarikan sendiri hinggakan menjadi buruan kepada sesetengah "collector" seperti aku. Faktor yang menyebabkannya menjadi buruan ada pada First Prefixnya (keluaran pertama wang polimer) CA + nombor siri (Low siri number) 0003624 = CA0003624, ......faktor tersebut juga yang menjadikan wang polimer tersebut boleh dikelaskan sebagai RARE, dulu aku penah tulis berkenaan keluaran pertama wang polimer. Anda boleh klik tajuk Wang Kertas RM5 First Prefix AN dan CA.

Ringkasan;

Wang polimer tersebut dicetak/"print" oleh Note Printing Australia (NPA), tema yang diketengahkan untuk wang polimer adalah wawasan 2020 dan dikeluarkan pada tahun 2004. Muka hadapannya dihiasi dengan potret DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong yang pertama Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad. Muka belakang pula tertera lukisan menara berkembar Petronas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang menjadi kebanggaan kita semua.

1 comment:

Anonymous said...

salam,

saya nak tanya sikit wang kertas RM 1 Prefix CR S/N mahal ker. Sebab saya dpt tahu wang tu salah cetak.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute