Cari Post lain disini

Loading...

Thursday, July 16, 2009

Tiga (3) Keluaran Wang Kertas RM50 Design/Siri Baru Mesti dimiliki

Aku tertarik untuk review sikit pasal wang kertas RM50 yang baru dikeluarkan pada 15 Julai 2009 (Rabu). Sekiranya anda perasan, sebelum ini BNM pernah mengeluarkan wang kertas design/siri yang sama sempena sambutan jubli emas kemerdekaan negara. sudah tiga (3) keluaran design/siri baru wang kertas RM50 telah dikeluarkan oleh BNM. Ok, sekarang marilah kita tengok kesemua wang kertas RM50 design/siri baru yang BNM telah keluarkan;

1. Wang kertas RM50 design/siri baru - 15 Julai 2009

Muka Hadapan

Muka Belakang

Sila rujuk gambar diatas yang aku ambil dari Website BNM, bezanya yang kertas ini dengan siri sebelumnya adalah logo sambutan jubli emas kemerdekaan negara (50 tahun kemerdekaan) pada bahagian belakang wang kertas sudah tiada/dibuang. Ciri-ciri keselamatan wang kertas ini juga turut dipertingkatkan sama seperti wang kertas RM50 design/siri baru sebelumnya bertujuan untuk mengelakkan pemalsuan berlaku, anda boleh rujuk New Design RM50 (4th series) - July 2009 Security Feature.

2. Wang kertas RM50 design/siri baru - 30 Januari 2008

Muka Hadapan

Muka Belakang

Wang kertas RM50 ini sekejap saja digunakan dan kemudian ditarik balik oleh BNM kerana terdapat pelbagai isu dan masalah. Jika anda lihat pada muka hadapannya, bahagian tepi kiri dan kanan wang kertas dihiasi dengan lukisan tenunan songket kerwarna silver dan terdapat logo sambutan jubli emas kemerdekaan negara (50 tahun kemerdekaan) pada bahagian belakang sebelah kanan. klik sini

3. Wang kertas RM50 design/siri baru - 26 Disember 2007

Muka Hadapan

Muka Belakang

Sampul/Folder

Diatas pula merupakan wang kertas keluaran khas yang dikeluarkan sempena sambutan jubli emas kemerdekaan negara (50 tahun kemerdekaan). Wang kertas keluaran terhad ini hanya dikeluarkan sebanyak 20,000 unit sahaja berserta sampul/folder dan dijual pada harga RM60. Selain itu, wang kertas tersebut istimewa kerana dibahagian tepi kiri dan kanan pada muka hadapannya terdapat tenunan songket yang berwarna keemasan, cuba anda bezakan dengan wang kertas RM50 di atas dan terdapat juga logo 50 tahun kemerdekaan pada bahagian belakang sebelah kanan. Klik disini

1 comment:

Insan Jiwang said...

salam

selain tu jugak sign zeti aziz tu berbeza... yg edisi mula kecik je sign.. yg edisi biasa nih panjang n beso sikit... hehe..sekian..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute