Cari Post lain disini

Monday, October 18, 2010

Syiling kahwin William, Kate

Keratan Akhbar Harian Metro, 18 October 2010

**********
CONTOH...gambaran artis mengenai bentuk syiling khas itu.

SAMPAI MASA...hubungan William dan Kate sejak sembilan tahun lalu dijangka diteruskan sebagai suami isteri tidak lama lagi.


LONDON: Agensi yang bertanggungjawab menghasilkan syiling Britain, The Royal Mint, kini dilaporkan bersedia menghasilkan wang kenang-kenangan bagi meraikan perkahwinan pewaris takhta negara itu, Putera William dengan kekasihnya, Kate Middleton.

Pendedahan itu sekali gus menguatkan spekulasi bahawa pasangan itu akan mengumumkan pertunangan mereka tidak lama lagi.

Menurut sumber, acuan syiling berkenaan - langkah pertama bagi menghasilkan wang kenang-kenangan itu - sudah disiapkan.

Disebabkan proses itu dibuat secara rahsia, semua kakitangan The Royal Mint yang terletak di Llantrisant diharamkan bercakap mengenainya.

Di sebalik larangan itu, ada sumber mengesahkan reka bentuk awal syiling berkenaan kini siap untuk diproses.

“Saya nampak sendiri contoh acuan itu yang akan digunakan pada bila-bila masa.

“The Royal Mint hanya menunggu arahan untuk memulakan proses menghasilkan syiling itu,” katanya.

Sementara itu, cubaan media bertanya kepada pegawai The Royal Mint tidak mendapat sebarang pengesahan.

Sebaliknya, mereka hanya berkata, seperti bisnes lain, mereka sentiasa merancang pengeluaran masa depan ‘sesuai dengan potensi komersial’.

Sumber istana pula mendakwa, mereka tidak tahu-menahu mengenai rancangan The Royal Mint.

Jika William memang akan melamar Kate, dia perlu mendapatkan kebenaran Ratu Elizabeth terlebih dulu dan persetujuan itu akan dimaklumkan kepada kerajaan untuk pengumuman rasmi.

Walaupun pejabat media istana enggan membuat sebarang spekulasi mengenai pertunangan itu, seorang pegawai kanannya seolah-olah memberi pengesahan.

Katanya, tiada siapa tahu mengenai tarikh pertunangan itu kecuali William dan Kate sendiri.

“Kami tidak menjangkakan ia dimaklumkan sehinggalah pada saat akhir.

“William memang suka berahsia,” katanya. - Agensi

Sunday, October 17, 2010

Syiling JUPEM 125 Tahun dilancarkan


Keratan Akhbar Kosmo!, 15 October 2010

**********

BNM Lancar Syiling Peringkatan Sempena Ulangtahun Ke-125 Jabatan Ukur Dan Pemetaan

KUALA LUMPUR, 14 Okt (Bernama) -- Bank Negara Malaysia (BNM) pada Khamis melancarkan syiling peringkatan sempena sambutan ulang tahun ke-125 Jabatan Ukur dan Pemetaan (JUPEM).

Ia dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini.

Syiling berkenaan boleh didapati dalam tiga versi iaitu emas, perak dan emas Nordic.

Duit syiling peringkatan emas mempunyai nilai muka RM100 dan harga jualannya RM1,200, dengan 150 keping sahaja ditempa, demikian menurut bank pusat itu dalam satu kenyataan.

Dengan nilai muka RM10, duit syiling peringatan perak, diperbuat daripada logam perak sterling dengan 300 keping sahaja ditempa.

Sementara itu, duit syiling peringatan Emas Nordic pula mempunyai nilai muka RM1 dan dan harga jualannya RM10 setiap satu. Sebanyak 10,000 keping sahaja ditempa.

Menurut Bank Negara, duit syiling peringatan itu boleh didapati di ibu pejabat dan cawangannya di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching mulai Jumaat.

-- BERNAMA

Friday, October 15, 2010

Pengeluaran Duit Syiling Peringatan Sempena Sambutan Ulang Tahun Ke-125 Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia


Sempena sambutan Ulang Tahun Ke-125 Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM), Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan tiga jenis duit syiling peringatan. Duit syiling peringatan ini telah dilancarkan oleh YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Mohd. Yassin, Timbalan Perdana Menteri, bertempat di Dewan Perdana FELDA, Jalan Maktab, Kuala Lumpur.

Duit syiling peringatan ini sah diperlakukan dan spesifikasinya adalah seperti yang berikut:

Duit Syiling Peringatan Emas (pruf)

Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam emas dengan ketulenan 999.9 dan berat setiap keping ialah 7.96 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM100 dan harga jualannya RM1,200 sekeping. Sebanyak 150 keping sahaja ditempa.

Duit Syiling Peringatan Perak (pruf)

Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam perak Sterling dengan ketulenan 92.5 dan berat setiap keping ialah 21.00 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM10 dan harga jualannya RM150 sekeping. Sebanyak 300 keping sahaja ditempa.

Duit Syiling Peringatan Emas Nordic

Nilai muka duit syiling emas Nordic ini ialah RM1 dan harga jualannya RM10 sekeping. Sebanyak 10,000 keping sahaja ditempa.

Kesemua duit syiling ini juga boleh didapati dalam set 3 dalam 1 dan set 2 dalam 1. Set 3 dalam 1 mengandungi duit syiling emas, perak dan emas Nordic pruf. Setiap set duit syiling ini dijual pada harga RM1,450 dan hanya terdapat 250 set sahaja. Set 2 dalam 1 pula mengandungi duit syiling perak dan emas Nordic pruf. Set ini dijual pada harga RM200 dan hanya terdapat 200 set sahaja. Butiran terperinci berkenaan spesifikasi kesemua duit syiling peringatan ini terdapat dalam Lampiran I.

Reka Bentuk Duit Syiling

Berikut ialah keterangan mengenai reka bentuk duit syiling peringatan Ulang Tahun Ke-125 JUPEM:

Bahagian Hadapan Duit Syiling

Imej juruukur JUPEM sedang menjalankan kerja-kerja ukur menggunakan teodolit dipaparkan pada bahagian tengah duit syiling peringatan ini. Alat ini digunakan untuk mengukur nilai sudut dan ruang yang mendatar atau rangkaian antara tanda ukur. Alat ini juga digunakan untuk menentukan arah garis penglihatan dalam pengukuran. Nama "Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia" tertera pada bahagian bawah duit syiling, manakala perkataan "125 Tahun" dipaparkan pada bahagian atas duit syiling tersebut.

Bahagian Belakang Duit Syiling

Logo rasmi JUPEM dipaparkan pada bahagian tengah duit syiling, manakala perkataan "Bank Negara Malaysia" sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling peringatan, tertera pada bahagian atas duit syiling. Tahun "1885-2010" tertera di bawah logo, manakala nilai muka duit syiling dipaparkan pada bahagian bawah reka bentuk duit syiling. Reka bentuk keseluruhan duit syiling peringatan ini terdapat dalam Lampiran II.

Lokasi Jualan

Duit syiling peringatan ini ditempa dan diedarkan oleh Bank Negara Malaysia dan akan mula dijual pada 15 Oktober 2010 di ibu pejabat Bank Negara Malaysia (BNMLINK), dan cawangannya di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching.

Bank Negara Malaysia
14 Oktober 2010

Lampiran I

Pengeluaran Duit Syiling Peringatan Sempena Sambutan Ulang Tahun Ke-125 Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia
Spesifikasi Teknikal


Nota:
  1. Set 2 dalam 1 mengandungi duit syiling perak pruf dan emas Nordic pruf; dan
  2. Set 3 dalam 1 mengandungi duit syiling emas pruf, perak pruf dan emas Nordic pruf.

Bank Negara Malaysia
14 Oktober 2010

Sumber Asal: Website BNM

Thursday, October 7, 2010

Hukum Mengumpulkan Duit Kertas Baru & Lama Sebagai Koleksi

SEKADAR UNTUK BERKONGSI

**********
Soalan :

Assalamualaikum ustaz..

saya ada persoalan..
saya merupakan peminat dan pengumpul banknote (duit kertas) dan coin lama dan baru sebagai koleksi..

kemuskilan saya adalah apakah hukum menjual dan membeli duit-duit ini?

yang baru dan yang lama..
yang baru dan masih digunakan..
dijual kerana ianya adalah keluaran no siri terhad..
harap dapat sedikit penjelasan dari ustaz..

terima kasih

Jawapannya :

Menurut pandangan saya yang tidak seberapa ini, orang yang suka mengumpul duit-duit lama sebagai koleksi adalah harus dan duit tersebut tidak lagi mempunyai nilainya seperti waktu ia diperdagangkan. Duit lama tersebut mempunyai nilainya tertentu kerana ia menjadi antik dan sudah pasti harganya melonjak tinggi dari nilai sebenar duit tersebut.

Yang menjadi riba ialah apabila duit itu diperdagangkan dan masih digunakan lagi dalam muamalah negara tersebut. Contohnya kalau orang tersebut membeli duit seringgi dengan nilai seratus ringgit, maka itu menjadi riba disebabkan ada unsur lebihan dalam nilai sebenar duit tersebut.

Masalah beli duit kertas baru yang mempunyai nombor siri menarik dengan harga yang tinggi dari nilai duit tersebut. Di sini saya mempunyai dua jawapan iaitu :

Duit yang mempunyai nombor siri menarik itu dijadikan perhiasan dan koleksi, maka ia menjadi harus, kerana duit itu tidak diperdagangkan untuk jual beli barangan keperluan.

Duit yang mempunyai nombor siri menarik itu dibeli dengan nilai harga yang tinggi dan digunakan dalam jual beli barangan, maka itu menjadi riba kerana ada unsur lebihan di situ. Begitu juga kepada orang yang mula-mulanya berniat untuk menjadikan duit yang mempunyai nombor siri menarik itu sebagai koleksi, tetapi orang tersebut tukar niatnya dan menggunakan duit tersebut untuk diperdagangkan, maka ini menjadi riba dan haram.

Harus kepada orang yang ingin melancong atau umrah ziarah menukar duitnya untuk urusan jual beli di negara tersebut. Ini bersesuaian dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Syariah yang bersidang pada hari ini 11 Zulkaedah 1425 bersamaan 23 Disember 2004 buat kali ke 164 bersetuju bahawa hukum perniagaan wang asing adalah harus.Mesyuarat juga mengambil maklum :

Tukaran wang telah lama berlaku dalam Ringgit Malaysia dalam Rial (tujuan untuk menunaikan ibadah haji).

Bertujuan untuk memenuhi keperluan hajat, bukan untuk mencari keuntungan semata.

Kebebasan perniagaan mata wang boleh mengakibatkan keruntuhan nilai ekonomi Negara.Maka yang diharuskan hanya untuk memenuhi hajat semasa sahaja.

Tukaran wang adalah keperluan ekonomi untuk pembangunan Negara.

Kesimpulannya

Wang kertas yang lama atau antik dibeli dengan harga yang mahal untuk dijadikan perhiasan adalah harus kerana wang tersebut tiada nilainya lagi dan ia di nilai seperti barangan perhiasan. Harus juga bagi sesiapa yang suka menyimpan duit yang mempunyai no siri yang cantik dan menarik untuk dijadikan perhiasan dan koleksi. Haram dan riba bagi duit yang dijual dengan harga yang mahal untuk tujuan muamalah atau urusan jual beli, kerana disitu terdapat unsur lebihan.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute