Cari Post lain disini

Loading...

Friday, December 9, 2011

Perhatian - Pengumuman Penting BNM

Perhatian kepada semua pembaca blog my-koleksi, sila rujuk keratan Akhbar dibawah yang ambil dari Akhbar Kosmo pada 6 Disember 2011.

Ada pengumunam PENTING dibuat oleh Bank Negara Malaysia berkenaan Penyalahgunaan Nama Bank Negara Malaysia, Logo Koporat serta Nama dan Jawatan Pegawai-Pegawai Kanannya.

Perkara tersebut juga berkaitan dengan skim haram atau aktiviti penipuan yang mungkin dipromosi melalui email, surat, panggilan telefon, Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) atau dalam bentuk komunikasi lain


Satu contoh penipuan menerusi email yang berjaya aku kesan iaitu 
Perlaburan danamalaysia.

Jika anda baca email diatas, adakah anda percaya dan yakin dengan perlaburan yang cuba di promosikan?. Kalau aku, memang jawapannya TIDAK.....

Kalau betul apa yang cuba dipromosi oleh mereka itu betul, kenapa tidak diberi link official website, email, contact person dan lain-lain supporting document sebagai bukti. Memang nampak sangat macam nak main-main dan amatur

Tak pa, kalau diorang tak bagi....mari kita cuba cari sendiri maklumat dengan bantuan dari Pak Cik GOOGLE. Kita guna saja maklumat yang terdapat dalam email diatas;
  1. danamalaysia
  2. adlikarim.abtholuddin@bnm.gov.my
  3. shahrizdal.saadh@bnm.gov.my
  4. danamalaysia@yahoo.com
Hasil carian seperti dibawah dan aku rasa mungkin dah cukup untuk buktikan yang promosi perlaburan tersebut adalah satu penipuan;




Sekarang anda yakin dengan promosi perlaburan tersebut? serius sekarang aku tak percaya langsung, kalau nak gali lagi siapa yang hantar email tu pun boleh.... :D

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute