Cari Post lain disini

Loading...

Sunday, September 21, 2014

"Time Capsule Malaysia" - Malaysia 1966 Trail Pattern Coins

Master Sifu Mr. Dickson

Malam ni (21 September 2014) anda jangan lupa saksikan penampilan istimewa Master Sifu "error coin" Mr. Dickson Niew dalam "History Channel - Malaysia 1966 Trial Pattern Coins". Siri kali ini akan menceritakan secara ringkas berkenaan syiling tersebut dan mengapa syiling yang sepatutnya menjadi syiling edaran pertama Malaysia tidak boleh ditempa atau digunakan.

Rancangan tersebut akan bersiaran pada pukul 9.00 malam - 10.00 malam di "Astro History Channel 555 dan 575HD".......:D, In Sha Allah my-koleksi akan cuba "record" rancangan tersebut pada malam ni walaupun tak ada "Astro B.yond", macam mana tu nak buat? :D. 

Malaysia Unissued Pattern Coin Set (Sumber gamber: Blog Mr. Dickson Niew)

Sepuluh (10) keping syiling percubaan siri haiwan/binatang tersebut telah direka dan dibuat bertujuan untuk edaran umum pertama oleh Bank Negara Malaysia, 1967. Dominasi yang dihasil adalah seperti berikut;
  1.   1 Sen. Obverse. Probocis Monkey.
  2.   1 Sen. Obverse. Cattle Egret Bird.
  3.   5 Sen. Obverse. Elephant Ant-eater.
  4. 10 Sen. Obverse. Armadillo.
  5. 20 Sen. Obverse. Mouse deer with tall lallang background.
  6. 20 Sen. Obverse. Mouse deer with hill and lallang background (improve version).
  7. 20 Sen. Obverse. Mouse deer on the hill.
  8. 50 Sen. Obverse. Peacock.
  9. 10 Sen. Reverse. 1967 Double - hibiscus Rosettes same as current issue.
  10. 10 Sen. Reverse. 1967 Single - hibiscus Rosettes.
Kalau anda nak tahu lebih lanjut cerita berkenaan syiling tersebut, bolehlah berkunjung ke blog Mr. Dickson Niew:
  1. MALAYSIA -UNISSUED PATTERN COIN SET.(1)
  2. MALAYSIA -UNISSUED PATTERN COIN SET. (2)
  3. MALAYSIA -UNISSUED PATTERN COIN SET. (3)
  4. MALAYSIA -UNISSUED PATTERN COIN SET. (4)
  5. M'SIA -UNISSUED PATTERN COIN SET. (FINAL)
Apa yang pasti, mykoleksi belum pernah lagi melihat syiling tersebut secara dekat melainkan didalam blog Mr. Dickson Niew. Rasanya Bank Negara Malaysia dan Muzium Matawang Bank Negara pun tidak ada simpan koleksi syiling tersebut......Sayang sekali kan?

Master Sifu Mr. Dickson dan my-koleksi

Bergambar dengan Mr. Dickson Niew di hadapan banting "Time Capsule Malaysia", lepas ni bolehlah minta tandatangan pula. 

Note: Sila baca apa yang ditulis pada baju Mr. Dickson Niew :D

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot Gold Terkini

GOLD - (current bid, $ change, low, high) Update every minute